Gott från landet

Det är en kall vår. Desto roligare då att hitta sånt man kan äta. Drog upp finfin haverrot igår. Den sådde jag förra våren och eftersom vi inte åt upp all i höstas lät jag den stå kvar i landet. Och när vårsolen värmde jorden växte blasten sig fin och grön igen och vi kan skörda. Den här åt vi ugnsbakad ihop med mortötter och potatis (hittade faktiskt två potatisar kvar i landet som vi också åt).

Nyskördad haverrot

Den ser lite läskig ut med mycket rötter och ibland extra ”armar” och så blir den snabbt brun när man skalat den så det gäller att skynda sig. Men den är supergod och barnen gillar den.

Nyskalade rötter

Det har varit soligt och varmt idag på Valborgsmässoafton och det känns som att våren äntligen är på väg. Då blir det bråttom. Är så mycket jag inte hunnit i trädgården. Men landet är redo och idag passade jag på att sätta jordärtskocka. Har sparat de finaste knölarna från den här vårens skörd (jo, de fick också övervintra i landet). Och så har jag satt gul lök och för några dagar sedan sådde jag morötter, haverrot och palsternacka. De bor under fiberduken.

Sedan har jag hunnit pilla ner frön av ruccola, spenat, dill, persilja, ringblomma, rosenskära och sömntuta, både i landet och rabatten intill. Lavendeln har fått dolomitkalk, det strödde jag också ut lite av när jag satte löken.

Nu är det bara att hålla tummarna att fröna gror och att det växer fint.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *