Sommaren har flytt…

Höstlöven ligger våta på marken. Det har äntligen regnat i några dagar. Hösten har varit ovanligt varm och i oktober föll i princip inget regn i våra trakter. Dagarna har faktiskt varit skönare än många av sommarens.

För sommaren var kall och blöt ända fram till augusti. Tomaterna tvekade länge och blev inte så många som i fjol. Gurkan klarade nästan utevädret bättre. I krukor fick de bo denna sommar, med nyinköpt droppbevattning. IMG_4552Behöver jag säga att den allt som oftast var överflödig…? Jorden var konstant blöt och geggade ihop sig så de stackars plantorna bodde nästan i cement…kanske inte konstigt att skörden därifrån inte blev IMG_4523den bästa.

I trädgårdslandet ruttnade vitlöken bort, men i övrigt var det en härlig växtkraft! Vi prövade palmkål och fänkål IMG_4600för första gången. Funkade utmärkt, men palmkålen blev så klart lite äten på, trots att jag försökte rädda plantorna under fiberduk. Men mycket gick att använda och har lagat god lasange, stuvningar och soppor med palmkålen. Fänkålen är fin med quorn, mango chutney och grädde. Mangolden åts upp av råddjuren i år igen. Under hösten käkade de också av kålen.

Men trots sommarens vilda vattnande och virvlande vindar vägrade växterna ge upp och vi har kunnat skörda hela sommaren – och sallad var ju faktiskt lätt att odla denna sommar! Och varje gång jag skördat en sallad till lunch eller middag blir jag lycklig. IMG_4533På riktigt!

Ett riktigt bra potatisår blev det däremot och vi skördade från strax innan midsommar till september. IMG_3867Vill ha större potatisland så vi kan odla höstpotatis. Löken blev också fin och äntligen lyckades jag med morötterna!

Nu är det november och landet har fått ett täcke av löv. Men en del har jag redan planterat i hopp om att nåt ska spira till våren. Fick jordärtskockor i våras av en vän. Vi åt inte upp allt och i oktober hittade vi påsen i kylskåpet. De såg ut att må bra så Jon satte dem i landet. Ska bli spännande att se om de tog sig! Vitlöken får ett nytt försök och nu prövar vi flera olika sorter och håller tummarna att vädret blir gynnsamt.

Och en hel fåra har jag vigt åt jordgubbar för jag vill kunna ge barnen ekologiska, giftfria goda gubbar nästa sommar! Vi fick plantorna från pappa och Eva och de kom och hjälpte till att plantera dem. Så tacksam för trädgårdshjälpen de ger mig!

Vi hann en himla massa mer denna sommar både på vår framsida och i en slänt som varit så ful. Mer om det en annan dag.

Höstens sista blombukett – med blommande daggkåpa! Visst sa jag att det är en varm höst 🙂 ? Allt gott!

IMG_5201

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *