Första potatisen – och lite annat..

Hela våren och försommaren har varit kall, regnig och så blåsig att jag inte kan minnas när det blåste så här. Det har tjutigt i huset när vinden virvlat fram i trädgården. Ibland har jag tittat ut genom fönstret och bara väntat på att nåt träd inte ska stå pall för mer. Men allt står kvar och sommaren har nu tagit ett steg i rätt riktning. Temperaturen börja vandra kring 20 grader istället för 14…

I och med det bråkiga vädret har det varit väldigt svårt att odla. För kallt och blött för allt. Tomatplantorna sådde jag på tok för tidigt och jag tvingades ha dem inne ända till början av juni – till slut IMG_3015_2gjorde Jon en liten rullvagn som vi kunde dra in inför varje isande natt. Men också en kall försommar vänder IMG_3062_2och när nattemperaturen började hålla sig runt 8 grader kom Eva och hjälpte mig att plantera ut dem, det var då nästan mitten av juni.

Trädgårdslandet stod också halvnaket länge. Potatisen och löken fick jag ner tidigt och så vågade jag mig på lite morötter, men inte förrän i mitten av juni började jag sätta frö för vaxböna, sockertärt, mangold och rödbeta. Som vanligt misslyckades jag med rädisorna och salladen började jag nästan ge upp om. Men salladen har tagit sig nu. Dessutom har jag fått lite tips på hur man kan dryga ut den med perenna växter som IMG_2927malva och kärleksört. Här är ett inslag jag gjort om skogsträdgården – en odlingsform jag blir allt mer sugen på att pröva.

Och den här väntan är ju så värt det när det till slut är till att skörda! Igår, på Jons födelsedag, tog vi upp vår första färskpotatis för i år, Marie Pier, eller nåt sånt. Supergod!IMG_3209_2IMG_3225_2

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *